Tuesday, May 4, 2010

IPA-nanza, Alesmith IPA, Oppigård Summer Twist och Alvinne Extra Restyled m.fl

Efter gårdagens inköp på vårt moderliga Systembolag så var det dags att exportera lite av fångsten. Från mig - till Erik, via matbutiken för att inhandla grillbara produkter.

Det skulle bli lite provning av det nya samt det gamla. Det gamla var lite av de saker vi fick hem från Tyskland och som nu står och tar dyrbar plats i förrådet inför USA-resan som lär innebära överfulla skrymslen efteråt.

Men idag koncentrerar vi oss lite på det humliga, solen har ännu inte gluttat fram och då är det kanske lika bra att tänka tillbaka på humlegodis som värmer gott.

Alesmith IPA
En IPA som enligt dem står för "I Prefer AleSmith" och "Its Pretty Awesome". Detta San Diegobaserade bryggeri har ju flera öl i toppskiktet och denna är en av dem, kul att få hit den med andra ord. Snygg och enkel flaska dessutom.

Utseende:Lätt gult skum med minimala till små bublor. Grumlig vätska pga jästrester som man låtit vara kvar för att bibehålla en kolsyreutveckling med små mumsiga bubblir. Persikogul vätska med mörkare mitt.
Doft: Sprider sig fort i rummet! Doftar med tropisk mandarin, persika och mango. Lite oljekottig humle finns det i USA och så även i denna öls doft. Doftar som en tropisk IPA och med en stor portion humle. Slutdofterna är dock lite mer åt äppelhållet och lite bocköl med en sötma som troligen kommer från jästen.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lätt oljig känsla i munnen med smak av burkmandarin och persika. Något söt,syrligt och småsurt skuffas fram och tanken går åt sötare grape - sweetie? Det finns även en liten bärighet samt den där cognacskänslan som viss jäsighet och eller alkohol kan ge. Men i detta fall ger det komplexitet och något extra som gör att den blir mer varierad. Efterbeskan lämnar en kolsyrad och bedövad känsla i munnen då den är kraftig utan att bli tung. Mycket jästfällning att försöka undvika där på slutet.

Betyg? - Bättre+, inte bara humle utan även mycket intressant arbete med jästens effekter. Men humlen och beskan är riktigt trevlig.

Oppigård Summer Twist
Så kom den då, till slut - det som man hoppas ska bli Amarillons arvtagare. En English Pale Ale med humle från staterna, öarna och Kiwiön.

Utseende: Halvmjällt skum med lätt cremefärg. Klar, mörkt orangefärgad vätska.
Doft: Massvis med humle, lite mer åt det tropiska hållet jämfört med amarillon och kanske även mer i stil med Mohawk Extra IPA. Doften är mycket fruktig och lovar godsaker. Humlekotte med fin "klang" och beskan ger en bra avslutning.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt jordig och småtung humlebeska och inte alls så fruktig som doften gav sken av. Men det är inget negativt utan beskan och humlekottesmaken ger bra inslag av citrus och lite oljighet. Oerhört fräsh och kraftfull doft.

Betyg? - Bra, ja, bra, rätt kraftig, jordig och kottig EPA där jag nog ändå jämför den lite blommigt, småfruktiga och ljusare amarillon.


Slutligen vankas det något från Tyskland, som dock är från Belgien och inte heller en riktig IPA utan snarare en Belgian Ale med IPA-inslag.

Alvinne Extra Restyled

Utseende: Ljust äggulegul vätska med poröst skum.
Doft: En viss humleinblandning med lite citrus i en annars rätt typisk Belgodoft. En viss sursyrlig jäsig doft finns också där som pricken över å på slutet.
Smak: Stor växande munkänsla med attackerande kolsyra som hugger och bedövar runt i munnen med en käftsmäll. Kraftigt med andra ord, men ändå med lätt fruktighet där dock jästen får sista ordet. Syrligheten och kolsyran är annars vad som sticker ut, rejält. Humlen i detta ger en slutprodukt som är lite mandelaktig, rätt torr och som är som om man hade ett slukande svart hål i munnen. Det finns dock en sötma som dock mobbas ut av de andra intrycken och aldrig kommer i full blom.

Betyg? - Bra-, finns något oerhört intressant här. Men inte min kopp med te så att säga utan lite för syrlig och spretig.


Imorgon blir det kanske mixöl, lite saison, lite APA, lite dubbelbock etc. Vi får se. Nu ska jag locka fram solen istället.

No comments:

Post a Comment